Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?
Winorośl, którą od Starożytności pielęgnowano w Europie, i która z Europy pozostała przeszczepiona na inne ziemie do wytwórczości wina jest Vitis vinifera. Ma wiele odmian, jakie mają ogromne znaczenie w rolnictwie, i dzielą się na te, które są ofiarowane do produkcji winogron do spożycia oraz do tych, z których będzie się wyrabiać wino. Mówi się, że jest około 5 tysięcy odmian Vitis vinifera na świecie, jednakże niezwykle trudno ją spotykać w stanie dzikim – wina. Niektórzy myślą, że wyginęła. W pewnych momentach ta sama nazwa jest stosowana do opisywania dwóch różnych form winogron. W ten sposób mówi się, jakby chodziło o przeróżne odmiany Riesling niemiecka i włoska. W pewnych momentach jedna odmiana jest znana pod przeróżnymi nazwami nawet w tym samym języku bądź też w tym samym kraju. Grono jest znaczącym szczegółem, z którego ostatecznie wyrabiać się będzie wino. Grono, które produkuje wino należy do rodziny biologicznej popularnej, jako vitacea, która jest podziałem roślin z tendencją do wznoszenia się po stałych powierzchniach.
1. Wejdź
3. Zobacz szczegóły
4. Zobacz więcej
5. Odwiedź stronę Jak tworzyć piękne ogrody na tarasach i balkonach?